Ali pričakujete potrditve od ljudi, ki nimajo pojma o čustveni higieni?

V srednjem veku je bilo veliko bolezni, za katere niso poznali vzroka. Saj veste, potem pa so kurili čarovnice, s pijavkami pili kri in počeli še druge (za današnje znanje velikanske) nesmisle.

Če je kdo v srednjem veku omenil osebno higieno, so ga zasmehovali. Če ste se okopali enkrat letno, je bilo povsem dovolj, saj več vode škodi telesu. Lulali in kakali so kar na ulice in dolgo so potrebovali, da so dojeli, da izločki v pitni vodi povzročajo smrtne bolezni.

Samo kot zanimivost: angleški zdravnik, ki je končno ugotovil, da je vzrok za kolero z izločki okužena pitna voda, je to ugotovil tako, da je preučil, zakaj del Londona nikoli ne zboli. Uganite zakaj? Ker nikoli niso pili vode, ampak samo pivo!

Danes žal ne vemo, kaj pomeni čustvena higiena. Če ste preveč čustveni in če čustva izražate, se pravi “dajete ven”, vas marsikdo zasmehuje ali ponižuje.

Lahko vas označijo, da ste dramatični ali hipersenzitivni in z vami ni lahko.

Otrokom dajo diagnozo, nalepko in zdravila.

Povedo vam, naj se vendar umirite/skulirate/streznite/znormalizirate.

Učijo vas, naj obvladujete svoja čustva.

****

Nihče pa vam ne pove, kako na zdrav način upravljati s svojimi čustvi tako, da ne bodo škodila ne vam ne drugim.

Tako kot v srednjem veku niso vedeli, kam naj kakajo in lulajo, ker nekam je vendar treba. Dokler niso naredili kanalizacije in uvedli osebne higiene.

Osebna higiena je postala naš vsakdan.

Tega še ni tako dolgo. Moj oče je še kaznoval mojo sestro, ki se je v otroštvu kot prva v družini pričela vsakodnevno tuširati, kajti to je bila potrata vode.

Poslanstvo F.E.E.L. – revolucionarne metode za čustveno inteligenco in higieno v 4 korakih je, da čustvena higiena postane enako normalna kot je telesna higiena.

Če izražate čustva, jih s tem “umijete” in vam ne povzročajo težav. Če vas pri tem še zafrkavajo, ne razumejo ali ne spoštujejo, se zavedajte, da ste pionir v svojem okolju.

To ni lahko, a je nadvse pomembno. Pomembno je, da vi spoštujete sebe v tem, da ste prvi. Pomembno je, da se vi zavedate, da ne morete pričakovati potrditve od ljudi, ki ničesar ne vedo o čustveni higieni.

Pomembno je, da veste, da boste vi učili njih. Pomembno je, da zmorete brez potrditve. Pomembno pa je tudi, da si najdete podporo, znanje in učenje tam, kjer to lahko dobite.